Een stuk chocola eten, het voelt altijd als een zonde en iets wat eigenlijk niet goed voor je is. Pas kwam ik een leuke quote tegen via social media.
Chocolat comes from cocoa, which is a tree. That makes it a plant, so chocolat is salad.
Chocola wordt gemaakt van cacao bonen, die inderdaad aan een plant groeien. Nou ja eerder een boom met de Latijnse naam Theobroma cacao.
Herkomst Cacao
De cacao boom groeit alleen in Landen ronde de evenaar. Een plek op de aarde op de kortste afstand van de zon. Toch is de cacaoboom een schaduwplant en wordt deze geteeld onder andere bomen die schaduw geven. De boomstam wordt ongeveer 10 meter hoog.
Een cacaoboom kan wel 50 jaar oud worden, na 4 jaar bloeit de boom voor het eerst en komen en vruchten aan. De boom blijft eigenlijk continue bloeien, het hele jaar door. Rond de evenaar heb je geen seizoenen zoals wij hier in Nederland kennen, het weer is daar redelijk constant. Eén cacaoboom geeft tussen de 30 en 40 vruchten per jaar. In deze vrucht zitten de cacaobonen, zo’n 40 tot 50 per vrucht. Qua vorm lijkt de vrucht op een langwerpige meloen, aardig groot dus.
Een boom die continue bloeit, een interessante investering. Het lijkt wel op een soort geldboom die continue vruchten geeft, en dat 46 jaar lang. Cacao, het bruine goud. Toch valt het mee, per boom heb je 1 tot 2 kilo cacaobonen per jaar. Voor de cacaoboeren levert een kilo cacaobonen meestal omgerekend 1 euro op. Er moeten dus echt veel bomen op een plantage staan om er als gezin van te kunnen leven.
Plukken en dan?
De vruchten worden van de boom geplukt en opengebroken. De zaden van de vrucht zitten binnenin en zijn paars van kleur. Ze zitten omhuld door vruchtvlees in de harde schil van de vrucht. Het meeste vruchtvlees wordt verwijderd, een klein beetje blijft expres aan de zaden zitten. Deze zaden worden op een grote hoop verzameld op een bedje van bananenbladeren. De hoop wordt ook afgedekt met bananenbladeren, hierdoor gaan de zaden en het vruchtvlees fermenteren. Tijdens dit proces verandert de boon van paars naar donkerbruin en wordt de zaadkiem in de cacaoboon gedood. Anders zou er nog steeds een boom uit kunnen groeien. Na een dag of 5 à 7 is dit fermentatieproces voltooid en worden de cacaobonen gedroogd in de zon of in een zogenaamd drooghuis. De bonen liggen dan uitgespreid op bananenbladeren of bamboematten, Ze worden regelmatig gekeerd zodat de bonen goed drogen aan alle kanten om schimmel te voorkomen. Na een dag of 5 zijn de cacaobonen goed droog en wordt ze in jute zakken verpakt en verscheept naar Amsterdam. De grootste cacaohaven ter wereld ligt in ons land! Per jaar komt hier zo’n 600.000 ton aan cacaobonen binnen.
En dan chocola?
Uit de gedroogde cacaobonen wordt cacaoboter en cacaopoeder gehaald. Dit gebeurt via een proces uitgevonden door de Nederlandse Casparus van Houten in 1828. Eigenlijk haal je dus eerst de cacaoboter en – poeder uit elkaar uit de cacaoboon, om deze later weer samen te voegen in een reep chocolade.
Een stuk chocolade bestaat uit cacaoboter, cacaopoeder, suiker en melkbestanddelen. Afhankelijk van de hoeveelheid melkbestanddelen en cacaopoeder krijg je pure, melk en witte chocolade. Het maken van chocolade is een specialistisch proces, in Nederland zijn nog een aantal ambachtelijke chocolaterieën waar ze zelf chocolade maken.
Cacaopoeder is erg gezond voor het lichaam en bevordert onder andere een gezonde bloeddruk en bloedcirculatie. Hierbij is het wel belangrijk dat je de rauwe onbewerkte cacao gebruikt, niet gezoet met suiker. Cacaopoeder kun je op verschillende manieren gebruiken, je kunt zelf chocola maken. Maar ook in je ontbijtsmoothie kun je het gebruiken. Binnenkort zal ik wat ideeën verzamelen, zodat je weet hoe je cacaopoeder kunt gebruiken in de keuken!
Dit artikel is geschreven in opdracht van Viteau.nl