De natuur maakt mooie creaties, zoals mensen, dieren, bomen en planten. Een deel van de bomen en planten, en de vruchten daarvan is eetbaar voor de mens. We weten allemaal dat groenten en fruit vitaminen en mineralen bevatten die gezond zijn voor ons lichaam. Worteltjes zijn goed voor de ogen. Heb je last van je blaas dan kunnen cranberry’s helpen. Het zit zelfs in sommige uitdrukkingen, zoals een perzikenhuid. Hoe weet je nu welke groenten en fruit waar goed voor zijn?
Er is een handig ezelsbruggetje: kijk naar de vorm! Helaas geldt het niet voor alle groenten en fruitsoorten, maar in veel gevallen klopt het. Sommige voorbeelden zijn heel duidelijk, je ziet het direct aan de vorm of zelfs aan de naam. Anderen moet je toch twee keer kijken.
Voeding heeft een bewezen positief effect op je lichaam
Een tijd geleden, zo aan het eind van de Middeleeuwen, werd dit al bestudeerd. Deze wetenschap heeft zelfs een naam, ‘Signatuurleer’, en wordt in de moderne wetenschap nog steeds gebruikt. De uiterlijke kernmerken worden gekoppeld aan de medicinale werking voor het lichaam.
Gezonde groenten en fruitsoorten die lijken op lichaamsdelen
Wortels
Heb je wel eens een wortel doorgesneden en goed gekeken naar de structuur? De doorsnede lijkt erg veel op de pupil en de iris van het oog. Wortels zorgen voor een goede bloedtoevoer naar het oog en een goede oogfunctie.
Avocado’s
Een vrucht die de laatste tijd steeds meer wordt gegeten. Een bijzondere vrucht, de rijping ervan duurt 9 maanden, net zo lang als een zwangerschap. Avocado lijkt qua vorm op de baarmoeder van de vrouw, het heeft een positieve invloed op de hormoonhuishouding in het vrouwelijk lichaam. Ook helpt ook om weer in vorm te komen na een zwangerschap. Aubergines en peren hebben een vergelijkbare vorm en hebben ook goede invloed op de hormoonbalans bij de vrouw.
Druiven
Soms herken je een bepaald orgaan of deel van het lichaam in de vorm van de vrucht. Bij de druiven gaat het om de vorm waarin ze groeien, in een druiventros. Het eten van druiven heeft een positieve invloed op het longweefsel. Ook de pitjes bevatten een stof genaamd proanthocyanide die goed is voor de longen.
Citrusvruchten
Als kind heb je misschien wel eens een bh van je moeder aan getrokken om te oefenen. En waar vulde je die dan mee op om er wat inhoud aan te geven? Twee grote sinaasappels! Citrusvruchten hebben een positief effect op de lymfecirculatie en de gezondheid van de borsten.
Gember
Gember wordt veel in de Oosterse keuken gebruikt. De Chinezen gebruiken al meer dan 2000 jaar gember om de maag tot rust te brengen. De gemberwortel lijkt qua vorm op de maag en is goed voor de spijsvertering. Het werkt ook verwarmend voor het lichaam, een kopje gemberthee is heerlijk op een koude winteravond. Ben je misselijk? Drink een kopje gemberthee en je maag komt tot rust.
Tomaten
Ze zijn er in vele vormen, maten en kleuren, bij tomaat gaat het niet direct om de vorm van de buitenkant. Snijd je een tomaat door dan zie je dat een tomaat uit vier delen bestaat. Net als de kamers in het hart. Tomaat is goed voor het hart en ook voor de bloedvaten, dat zie je terug in de kleur. Althans bij de meeste tomaten als ze rijp zijn.
Kidneybonen
De naam zegt het al, ‘nierbonen’. Kidneybonen werken zuiverend en ontgiftend, op die manier ondersteunen ze de nieren als zuiverende organen.
Zoete aardappelen
In de cultuur van de aardappeleters zijn we wel wat aardappels gewend. De zoete aardappel wordt nog niet heel erg veel gegeten in Nederland. Qua vorm heeft een zoete aardappel gelijkenissen met de alvleesklier. Zoete aardappels hebben een lage glycemische index, dit zorgt ervoor dat de voedingstoffen langzaam worden verteerd in de darmen en gedoseerd terecht komen in de bloedbaan. Wil je meer weten over de glycemische index, ik zal dit verder toelichten in een volgende blog.
Walnoten
Het is een lastig klusje, het kraken van een walnoot. Zeker als je er een hele walnoot uit wil krijgen. Lukt het je, dan herken je vrijwel direct de vorm van de hersenen. Je zit een linker- en rechterhersenhelft die in het midden zijn verbonden met elkaar. Ook kun je de grote en kleine hersenen herkennen in de vorm van de walnoot. Walnoten bevatten verschillende voedingsstoffen die de aanmaak van neurotransmitters ondersteunen. Deze neurotransmitters zorgen voor een goede communicatie tussen de hersencellen.