Wat is Guasha?

De Guasha Therapie komt oorspronkelijk uit Zuidoost-Azië.
Al ruim 2000 jaar wordt deze schraaptherapie toegepast. Zelfs in oude geschriften van zo’n 200 jaar voor Christus staan al vermeldingen van een schraapmethode om klachten en/of ziekten uit het lichaam te schrapen.

Oorsprong van het woord “Guasha”

Guasha bestaat oorspronkelijk uit twee woorden, Gua en Sha. In China gebruiken ze deze losse worden, in het Westen hebben we dit aan elkaar geplakt en er één woord van gemaakt.

‘Gua’ betekent ‘schrapen’, ‘Sha’ betekent letterlijk zand of zandkorrels, deeltjes die het lichaam vervuilen. Hiermee wordt bedoeld dat er gestagneerde energie is die klachten en ziekten veroorzaakt in het lichaam.

Ontwikkeling Guasha Therapie

Door veranderingen door ontwikkeling en welvaart in de afgelopen 2000 jaar zijn er nieuwe schraapinstrumenten ontwikkeld. Er zijn schraapinstrumenten van verschillende materialen zoals hout, bamboe, hoorn, metaal, gesteenten en hars tot kunststof toe. In China is de schraaptechniek verder ontwikkeld tot een volwaardige therapie, gebaseerd is op de Traditionele Chinese Geneeskunst (TCM). Dit is de Guasha Therapie, zoals we deze nu kennen.

Guasha zorgt voor een betere doorstroming van bloed en energie (Qi). Wanneer de doorstroming in het lichaam optimaal is kan het bloed met voedingsstoffen en zuurstof makkelijk door het lichaam worden verspreid en bij alle cellen komen. Ook de afvoer van afvalstoffen wordt met Guasha Therapie gestimuleerd. Wanneer aan- en afvoer optimaal werken kunnen de lichaamsprocessen zo goed mogelijk functioneren en helpen het lichaam gezond te krijgen en houden.

Guasha behandeling

Bij de behandeling breng ik een speciale guasha olie op de huid aan. Op de plaats waarop de olie is aangebracht schraap ik met een Guasha steen over de huid. Ik heb diverse Guasha Schrapers van verschillende materialen en in verschillende vormen. Door het schrapen stimuleer ik de doorbloeding in het bindweefsel en wordt de huid rood. Op plaatsen waar blokkades zitten door afvalstoffen, verschijnen “bloeduitstortingen” (Sha) in de huid (niet op de huid). Deze variëren van diep rood tot paars. Deze rode vlekken verdwijnen binnen een paar dagen na de behandeling. Op de foto zie je dat het niet altijd zo extreem is als de foto’s die je via Google vindt.

Aan de kleur van de sha’s kun je zien of het een recente of een chronische stagnering is. Hoe donkerder de vlek, hoe chronischer. De kleur kan variëren van licht rood tot donkerrood, maar ook blauw, paars en zelfs zwart. Is je lichaam in een normale conditie dan verdwijnen de rode delen volledig binnen een paar dagen. Bij extreme verkleuring kan dit 3 tot 7 dagen duren.

Guasha zorgt voor:

  • bevordering van de bloedsomloop
  • ontgifting en ontzuring
  • stimulatie van het immuunsysteem
  • het verminderen/verlichten van blokkades en pijn
  • verbeterde werking van de organen
  • regeneratie en revitalisatie
  • vermindering van  spanning (stress), moeheid en burn-out
  • balans op emotioneel vlak
  • ontspanning en bevordering van  helderheid van geest

Heb je last van pijnklachten en blokkades in je lijf en wil je daar vanaf?