Begin je dag goed met een gezond ontbijt!

Smoothie

Smoothie
Vandaag heb ik een gezonde smoothie gemaakt, gewoon in de blender. Niet heel ingewikkeld en tijdrovend.

Wat zat erin?

  • 1 banaan
  • een stuk komkommer
  • een paar aardbeien (ik bewaar ze schoongemaakt in de vriezer, gooi je ze zo in de blender)
  • sinaasappelsap
  • een paar eetlepels Chia zaden
  • 1 schepje Spirulina poeder

Even mixen en klaar! Een liter smoothie om de dag gezond mee te beginnen.

Waarom voeg ik Chia zaden en Spirulina poeder toe?

Chia zaden

Chia zaden zijn afkomstig van de bloemen van de Chiaplant (Salvia Hispanica). Deze plant werd door de Maya’s en Azteken al voor onze jaartelling gebruikt als medicijn. Chia zaden werden daarnaast gegeten als krachtmiddel voordat er een reis gemaakt werd of voordat er gevochten werd. Tegenwoordig worden de chia zaden in Midden-Amerika nog steeds gebruikt bij het koken. De zaden zijn bruin, grijs, zwart en wit gespikkeld van kleur en ovaal van vorm. Chia zaden bevatten van nature veel omega-3 vetzuren, voedingsvezels, antioxidanten, vitaminen, eiwitten en mineralen en worden met recht tot de Superfoods gerekend.Chia Zaden

2 eetlepels (of 20 gram) gedroogde chia zaden bevat 23,3% (=7 gram) van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) aan voedingsvezels, 6% van de ADH aan vet (=6 gram) en 7% (=4 gram) van de ADH aan eiwitten. De plantaardige vetten aanwezig in de zaadjes bestaan voor 57% uit omega-3 vetzuren (alfa-linoleenzuur)(1). Hiermee bevatten chia zaden meer omega-3 vetzuren dan welke andere natuurlijke bron op aarde. Aan mineralen bevat dit superfood 10% van de ADH aan calcium, 16% van de ADH aan fosfor en 20% van de ADH aan magnesium. Daarnaast bevatten chia zaden van nature ijzer, natrium, kalium, selenium, zink, koper en vit. B1, B2, B3, B6 en B8 en E.

Chia zaden passen prima in een actieve en gezonde levensstijl en zijn ideaal voor 55-plussers en sporters. Chia zaden worden gemakkelijk door het menselijk lichaam verteerd en hoeven niet zoals bij lijnzaad gemalen te worden.

Spirulina

Spirulina (Arthrospira platensis) is een microscopisch blauwgroen spiraalvormig algje, dat behoort tot de rijkste natuurlijke vitaminen- en mineralenbronnen ter wereld. Spirulina groeit van nature in mineraalrijke tropische en subtropische meren die voorkomen in verschillende werelddelen. In Midden-Amerika was spirulina een belangrijke voedingsbron voor de Azteken. Sinds 1970 wordt Spirulina onder gecontroleerde condities geteeld in speciale buitentanks in verschillende landen.Spirulina Poeder

Spirulina bevat van nature veel eiwit (58%) en alle essentiële aminozuren. Essentiële aminozuren vormen een belangrijk onderdeel van de voeding omdat het lichaam deze aminozuren niet zelf kan maken. Dit maakt spirulina een volwaardige plantaardige eiwitbron en is daarmee uitermate geschikt voor vegetariërs. Het US National Library of Medicine concludeert dat spirulina een net zo goede bron voor eiwit is als melk of vlees.
Mattisson Spirulina poeder Bio bevat van nature verschillende vitaminen (B1, B2, B3, B6, B12 en E) en bèta-caroteen (voorloper van vit. A). Experts binnen de voedingswereld zijn het niet met elkaar eens over de biologische beschikbaarheid van het aanwezige vitamine B12. Het is dus onduidelijk of Spirulina gerekend kan worden als B12 leverancier.
1 eetlepel (10 gram) Spirulina poeder Bio bevat 92% van de ADH (8,27 mg) aan ijzer voor mannen en 55% van de ADH voor vrouwen. Daarnaast bevat het van nature calcium, zink, kalium, essentiële vetzuren (o.a. omega-3, alpha linoleenzuur (ALA)) en is het een natuurlijke bron van chlorofyl (bladgroen), enzymen en antioxidanten.

Wil je een keer een gezond ontbijt komen proeven? Je bent van harte welkom! Laat wel even weten wanneer je komt, dan maak ik wat extra 😉

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.