5 Redenen om echte planten in je kantoor te zetten

5 redenen voor echte planten op kantoor -bureau - GuashaTherapeut - header

Wie heeft de planten water gegeven? Of er staat een plant naast het koffiezetapparaat en na verloop van tijd loopt de plantenbak over. Iedereen gooit z’n restje koffie erin! Je kunt je er vast iets bij voorstellen.

Toch is het erg gezond en goed voor het bedrijf om echte planten op de werkplek te zetten. In een onderzoek van de Universiteiten van Cardiff, Exeter en Queensland werden in verschillende Spartaans ogende commerciële kantoren in Nederland en Engeland echte planten geplaatst. De werknemers gaven aan dat ze de concentratie beter werd en ze zich meer tevreden voelden op hun werkplek. De productiviteit steeg meetbaar met 15%.

Al eerder werden er wetenschappelijke onderzoeken uitgevoerd over het effect van planten in de werkomgeving. Dit was in een laboratoriumomgeving. Uit dit onderzoek lees je de 5 belangrijkste ontdekkingen.

1)    PLANTEN VERBETEREN CONCENTRATIE EN GEHEUGEN

Groen om je heen zorgt ervoor dat je je beter kunt concentreren. Planten om je heen op kantoor is dus een goed idee. Ook een korte wandeling in de natuur zorgt voor een verhoogde concentratie. Zelfs je geheugen presteert 20% beter na zo’n wandeling door het groen. En het grappige is dat je het niet eens leuk hoeft te vinden om buiten te wandelen om het positieve effect ervan te ervaren.  Dit ontdekte onderzoeker Marc Berman van de Universiteit van Michigan.

2)    PLATEN VERLAGEN HET STRESSNIVEAU

Planten hebben een positief effect op je stressniveau. De Washington State University onderzocht het effect van de aanwezigheid van planten op de deelnemers, wanneer zij stressvolle oefeningen moesten doen achter de computer. Het resultaat was bijzonder! Wanneer er planten in de ruimte langs de wanden stonden was het stressniveau 12% lager en konden de deelnemers de vragen ook sneller beantwoorden.

5 redenen voor echte planten op kantoor - GuashaTherapeut

3)    MINDER ZIEKTEVERZUIM DOOR EEN PLANT OP JE BUREAU

Dat onze omgeving invloed heeft op ons welzijn weten ze in Japan al heel lang. Ze hebben er zelfs een filosofie van gemaakt,  Feng Shui. In Noorwegen heeft Tina Bringslimark, hoogleraar psychologie  aan de Norwegian University of Life Sciences (NMBU), samen met haar team bij 385 Noorse werknemers de correlatie tussen ziekteverzuim en stress en de aanwezigheid van kantoorplanten onderzocht. Daarbij werd ook rekening gehouden met andere kenmerken zoals leeftijd, licht en temperatuur op het kantoor en de werkdruk. Het resultaat van het onderzoek: De aanwezigheid van een plant op de werkplek zorgt voor minder ziekteverzuim van de werknemer.

4)    MINDER DEPRESSIEF

Onderzoek naar het effect van planten blijkt een interessant onderwerp. Over de gehele wereld doen universiteiten hier onderzoek naar. Zo ook aan de University of Technlogy Sydney. Tijdens een drie jaar durende studie ontdekten de onderzoekers dat negatieve stemmingen en gevoelens van depressie met 58% afnamen dankzij een groen kantoor. De hoogleraar Margaret Burchett was eigenlijk verbaasd over de resultaten;  “De verschillen zijn zo opmerkelijk, de voordelen van planten gaan echt veel verder dan alleen het zuiveren van de lucht.

5)     BLOEMEN MAKEN GELUKKIG EN NODIGEN UIT TOT EEN GESPREK

Een omgeving met bloemen zorgt ervoor dat medewerkers makkelijker een gesprek met elkaar aanknopen. Communicatie draagt bij aan een goede werksfeer en beleving.  Hoogleraar Charlie Hall van de Ellison Chair in International Floriculture blogt ter inspiratie om groener te leven. Ook hij schrijft over de gezondheidsvoordelen van planten. Medewerkers die worden omringd door bloemen op kantoor voelen zich gelukkiger, meer ontspannen en minder gestressed. Wanneer je iedere dag bloemen ziet kijk je optimistischer tegen het leven aan.

5 redenen voor echte planten op kantoor - bloemen - GuashaTherapeut

Genoeg reden om te zorgen voor echte planten op kantoor, het liefst nog met bloemen erin. En om de levensduur van de planten te verlengen is het belangrijk om goed af te spreken wie er wanneer water geeft!

 

Bronnen:
MT
AboutFlowers.com
Ellison Chair in International Floriculture

Dit artikel is geschreven in opdracht van Viteau.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.