Hoeveel tijd zit jij op een dag?

Hoeveel tijd breng jij zittend door - GuashaTherapeut.nl

’s Avonds op de bank na een dag hard werken. Of juist overdag tijdens je werk.

Zitten, we brengen tegenwoordig veel tijd in ons dagelijks leven zittend door. Vroeger, toen we nog als jager of verzamelaar door het bos of over het veld liepen, was het mensenlichaam veel meer in beweging.

Is zitten wel gezond?

Zoals zoveel dingen tegenwoordig is ook het effect van zitten op ons lichaam onderzocht. Hidde van der Ploeg van de VU Amsterdam heeft al in oktober 2013 onderzoek gedaan naar de tijd die we per dag zittend doorbrengen. Hij heeft dit onderzoek in verschillende Europese landen uitgevoerd.

Als Nederlanders scoren wij erg hoog als het gaat om de tijd die we zittend doorbrengen. Voor onze gezondheid is dit natuurlijk minder goed nieuws helaas.

Hoeveel tijd breng jij zittend door - bewegen - GuashaTherapeut.nl

Het onderzoek is gedaan onder mensen van 15 jaar of ouder.

Even wat cijfers op een rij:

  • 45,6% van de Nederlanders zit gemiddeld 7 uur of meer per dag;
  • In Duitsland zitten de mensen gemiddeld 5,8 uur per dag;
  • In België brengen de mensen gemiddeld 5,7 uur per dag zittend door;
  • De Roemenen bewegen het meest, zijn zittend gemiddeld maar 3,2 uur per dag.

In Nederland brengen we ook onze vrije tijd veelal zittend door, zo’n 85% van de Nederlanders zit in zijn vrije tijd.

Hoeveel tijd breng jij zittend door - gezondheid - GuashaTherapeut.nl

Zitten is dodelijk!

Fijn als die cijfers, maar waarom is dat zo erg denk je misschien?

Wanneer je zit, gebruik je maar weinig spieren in je lichaam. Je beenspieren worden totaal niet gebruikt en dat zijn juist de grootste spieren in je lichaam. Wanneer je je spieren gebruikt, worden vetten en suikers sneller uit je bloed opgenomen. Gebruik je de spieren het grootste deel van de dag niet, dan worden deze vetten en suikers minder snel opgenomen en stijgt het risico op diabetes en hart- en vaatziekten aanzienlijk.

Wanneer je gemiddeld tussen de 8 en 11 uur per dag zittend doorbrengt stijgt de kans op vroegtijdig overlijden met 15%. Wanneer je meer dan 11 uur per dag zittend op een stoel of bank doorbrengt stijgt dit al naar 40%. Geen prettig vooruitzicht dus als je een zittend beroep hebt.

Hoeveel tijd breng jij zittend door - GuashaTherapeut.nl

Welke invloed heeft zitten op je gezondheid?

Een dergelijk onderzoek is ook gedaan onder 11 jongeren tussen de 18 en 23 jaar. In dit onderzoek door het VU Medisch Centrum hebben de jongeren één dag volledig zittend doorgebracht. Ieder uur werd er bloed geprikt en gekeken naar de suikerstofwisseling. De tweede dag gingen ze na ieder uur zitten 8 minuten matig intensief fietsen. Uit dit onderzoek werd geconcludeerd dat de suikerstofwisseling ernstig werd verstoord op de dag die ze zittend doorbrachten. Bijzonder is dat deze verstoring dus als na één dag zittend meetbaar is. Kun je nagaan wanneer we jaar in jaar uit zittend doorbrengen?

Zitten in de klas op school

Dit begint eigenlijk al op school, daar zijn de kinderen toch ook gewend om netjes in de ‘schoolbanken’ te moeten zitten.

Uiteraard is het voor je werk misschien noodzakelijk om tijd achter je bureau door te brengen. En voor je kinderen op school is het ook belangrijk dat ze leren schrijven achter hun schooltafel. Reden te meer om in je vrije tijd te kiezen om te bewegen!

Beweeg op en na je werk

Een wandeling na een werkdag, al dan niet samen met je kinderen. Samen even lopend of op de fiets boodschappen doen voor het eten. Het zijn maar kleine dingen, juist die zijn belangrijk!

En neem op je werk tussendoor even de tijd om een rondje te lopen op kantoor, even een glas water of koffie halen. Of even een rondje buiten lopen tijdens de lunchpauze. Ben je daarna weer helemaal fris om aan de slag te gaan!

Is jouw voornemen voor 2016 ook meer bewegen? Begin dan vandaag en maak er een gewoonte van net als tandenpoetsen! Dan kijk je op 31 december 2016 met een tevreden gevoel terug op het jaar!

Dit artikel is geschreven voor Viteau.nl.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.