Mijn favoriete wandeling in Hitland

Ooievaarsnest Wandelroute Natuur Hitland - GuashaTherapeut.nl

Dagelijks 30 minuten bewegen, we weten allemaal dat dat gezond voor je is. Nu heb ik het geluk dat ik honden heb, dus wandelen is een onderdeel van mijn dagelijks ritueel. Wandelen met Kaj en Boris brengt mij vaak op mooie plekken in Nederland die je niet zo vind in het VVV boekje met mooie wandelroutes.

Wandelgebied in Nederland

Het is bijna in mijn achtertuin, het recreatiegebied Hitland. Een gebied met water, bos, weilanden, fiets- en wandelpaden. Het ligt tussen Capelle en Nieuwerkerk aan den IJssel in. Heel vroeger, toen ik als kind in Capelle aan den IJssel woonde, waren er in dit gebied alleen weilanden met koeien. Op woensdagmiddag klom ik rond een uur of half drie over het hek om de boer te helpen met koeien melken. Er stond zo’n melkkar in de wei waar de koeien in lopen. Ik mocht dan iedere koe een schep voer geven, zodat ze konden eten tijdens het melken. En soms mocht ik helpen om de melkers op de uiers te doen. Nu, heel wat jaren later, loop ik regelmatig door het gebied met Kaj en Boris.

Wandelen in het Hitlandgebied

Het Hitlandgebied is circa 250 hectare groot en ligt ingesloten tussen de Hollandsche Ijssel , Nieuwerkerk aan den IJssel en Capelle aan den IJssel. Het gebied is in te delen in drie specifieke gebieden: Hitland-Noord, Hitland-Midden en Hitland-Zuid.

Ik wandel zelf meestal in Hitland-Noord, aan de kant van Nieuwerkerk. Er is bos- en weilandgebied. Vanaf de parkeerplaats wandel ik een rondje om de schaatsbaan en daarna richting de dijk langs het ooievaarsnest. Deel twee van de wandeling loopt door het Hitlandbos aan de andere kant van het Hitlandse laantje. Op de plattegrond hieronder zie je de parkeerplaats en de wandelroute die ik meestal neem.

Hitland Noord Wandelroute Natuur  Hitland - GuashaTherapeut.nl

Wandel je in een stevig tempo door dan loop je dit rondje in 50 minuten. Je wandelt dan over diverse soorten ondergrond, deels gaat de route over een fietspad. Om de schaatsbaan loop je op een pad door het gras en richting de IJsseldijk loop je over een schelpenpad. Het is verstandig om goede schoenen aan te doen die tegen een stootje kunnen.

Als je geluk hebt kom je dit moois op de route tegen!

Bomen naast de schaatsbaan Hitland - GuashaTherapeut.nl
Uitzicht over de Hollandsche IJssel Wandelroute Natuur  Hitland - GuashaTherapeut.nl

Praktische wandelinformatie

Er zijn verschillende parkeerplaatsen aan de rand van het Hitlandgebied. Bij de golfbaan Hitland en restaurant HIT en het Recreatiepark Klein Hitland kun je een plattegrond met wandelroutes krijgen. Daarop vind je ook allerlei wetenswaardigheden over het gebied, leuk en leerzaam! Naast het recreatiecentrum ligt een oude steenbakkerij, de vier ovens zijn gerestaureerd en te bekijken vanaf de IJsseldijk. Hier werden vroeger de IJsselsteentjes gebakken.

Schaatsbaan Bomen Wandelroute Natuur  Hitland - GuashaTherapeut.nl

In het grootste deel van het gebied mogen honden loslopen. Alleen het vogelrustgebied in Hitland-Zuid is verboden voor honden.

Dit vogelrustgebied is grotendeels een moerasgebied waar je over vlonders doorheen kunt lopen. Er zijn open moerasstukken en rietkragen waar allerlei vogels in vertoeven, zoals de scholekster, de grutto, rietgors en de kievit. Tussen de hoge bomen hoor je af en toe een koekoek als je goed luistert. Al je zintuigen worden geprikkeld, je kijkt, luistert en voelt je omgeving.

Beweeg iedere dag en geniet van de natuur!

Bron: Viteau

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.